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New Uniform Prescription Drug Prior Authorization Request Form and 

Notification Requirements for Health Plans in California 
 

Questions and Answers 

 
Background 
 
Over the next several months, certain health plans in California will be required to implement a 
new uniform Prior Authorization (PA) Request Form, as well as abide by new timelines and 
notification procedures, when processing PA requests for prescription drug benefits.  These new 
PA requirements were established under Senate Bill (S.B.) No. 866, which was signed into law 
in October 2011 with the goal of streamlining and expediting the PA process for prescribers.1  
Importantly, the new requirements do not expand the list of drugs subject to PA requirements or 
otherwise alter existing PA criteria for drugs, nor do they modify the PA process for medical 
services and procedures other than prescription drugs.  Health plans subject to the law will be 
prohibited from utilizing any prescription drug PA form other than the approved PA Request 
Form, which was jointly developed by the California Department of Insurance (CDI) and 
Department of Managed Health Care (DMHC) with stakeholder input.  As discussed in more 
detail below, the implementation deadline for the PA Request Form is either October 1, 2014 or 
January 1, 2015, depending on the type of health plan.   
 
This Questions & Answers (Q&A) document provides an overview of the implementation of the 
uniform PA Request Form and associated requirements.  For your reference, a copy of the two-
page “Prescription Drug Prior Authorization Request Form” (Form No. 61-211) is included as an 
attachment.  The Form is also available at 
http://wpso.dmhc.ca.gov/regulations/docs/regs/29/1395159562398.pdf.      
 
Q.  Which health plans are required to adopt the uniform PA Request Form?  
 
A.  The PA Request Form requirements apply to traditional indemnity insurers regulated by 
CDI.2 The CDI-regulated health insurers subject to the PA requirements include most preferred 
                                                           
1 S.B. 866 (Oct. 2011) (codified at Cal. Health & Safety Code § 1367.241 & Cal. Ins. Code § 10123.191). 
2 Cal. Code Regs., tit. 10, § 2218.30(b). 

http://wpso.dmhc.ca.gov/regulations/docs/regs/29/1395159562398.pdf
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provider organizations (PPOs).  The PA requirements also apply to health plans, risk-bearing 
organizations, and physicians or physician groups that assume financial risk for prescription 
drug benefits, which are regulated by DMHC.3  DMHC-regulated health plans include health 
maintenance organizations and their contracted physician groups, among other types of 
managed care entities (including certain PPOs).4  The PA requirements also apply to any third-
party administrator and/or pharmacy benefit manager contracted to perform PA services for 
prescription drug benefits on behalf of any of these health plan types.5   
 
Self-funded employer-sponsored health plans are not subject to the PA Request Form 
requirements.  Likewise, the PA requirements do not apply to Medicare Part D plans operating 
in California (i.e., standalone prescription drug plans and Medicare Advantage plans offering 
prescription drug coverage) or the Medi-Cal fee-for-service program.   
 
Note that the PA Request Form requirements do apply to Medi-Cal managed care plans and 
qualified health plans offered through the Covered California health insurance exchange. 
 
Q.  When will the uniform PA Request Form requirements take effect? 
  
A.  The implementation timetable for the PA Request Form and associated requirements 
depends on the type of health plan, as CDI and DMHC are implementing the new law on slightly 
different schedules.  Health insurers regulated by CDI are required to implement the PA 
Request Form on or before October 1, 2014.6  Managed care plans regulated by DMHC, on the 
other hand, are required to implement the PA Request Form by no later than January 1, 2015.7 
 
Because implementation schedules may vary, providers should check with the individual health 
plan to determine how it intends to implement the PA Request Form.  Keep in mind that some 
health plans may elect to adopt the PA Request Form prior to the mandatory deadlines.  For 

                                                           
3 Cal. Code Regs., tit. 28, § 1300.67.241(a). 
4 A summary of the types of health plans in California regulated by CDI and DMHC is available at: 
http://www.dmhc.ca.gov/HealthPlansCoverage/ViewCompareHealthPlans/AgenciesthatOverseeHealthPlans.aspx.  
5 Cal. Code Regs., tit. 10, § 2218.30(h); Cal. Code Regs., tit. 28, § 1300.67.241(b). 
6 Cal. Code Regs., tit. 10, § 2218.30(c). 
7 Cal. Code Regs., tit. 28, § 1300.67.241(c). 

http://www.dmhc.ca.gov/HealthPlansCoverage/ViewCompareHealthPlans/AgenciesthatOverseeHealthPlans.aspx
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example, Anthem Blue Cross has notified California providers that it intends to implement the 
PA Request Form for all of its health plan types effective October 1, 2014.8    
  
Q.  Does the law affect the required turnaround times and transparency of health plan 
notifications regarding prescription drug PA requests?  
 
A.  Yes.  Health plans subject to the new uniform PA requirements must notify the prescribing 
provider within two business days of receipt of a prescription drug PA request that either: 
 

1) The provider’s PA request is approved; 
2) The provider’s PA request is denied as not medically necessary or not a covered benefit; 
3) The provider’s PA request is denied as missing material information necessary to make 

a determination on the request; 
4) The enrollee is no longer eligible for coverage; OR 
5) The PA request was not submitted on the required form, and must be resubmitted using 

the approved PA Request Form.9 
 
Health plan notices to the prescribing provider must be delivered in the same manner as the PA 
Request Form was submitted, or through another mutually agreeable accessible method of 
notification.10  In the event that a health plan denies a prescriber’s PA request, the health plan’s 
denial notice to the provider must contain an accurate and clearly written explanation of the 
specific reasons for the denial.  In addition, if a health plan denies a PA request as missing 
material information necessary to approve or deny the request, the notice must contain an 
accurate and clearly written explanation that specifically identifies the missing information.11     
 
Significantly, if a health plan fails to appropriately respond within two business days upon 
receipt of a completed PA request from a prescribing provider, the PA request shall be 
automatically deemed approved by the plan.  Note, however, that this “deemed approved” policy 
does not apply to PA requests submitted by providers to Medi-Cal managed care plans.12 

                                                           
8 Anthem Blue Cross, Network Update: Professional (July 2014), 
http://www.anthem.com/ca/provider/f5/s3/t3/pw_e217511.pdf?refer=provider (last visited Sept. 18, 2014).  
9 Cal. Code Regs., tit. 10, § 2218.30(c)(4); Cal. Code Regs., tit. 28, § 1300.67.241(c)(4). 
10 Cal. Code Regs., tit. 10, § 2218.30(d); Cal. Code Regs., tit. 28, § 1300.67.241(e). 
11 Cal. Code Regs., tit. 10, § 2218.30(f); Cal. Code Regs., tit. 28, § 1300.67.241(g). 
12 Cal. Health & Safety Code § 1367.241(b); Cal. Ins. Code § 10123.191(b). 

http://www.anthem.com/ca/provider/f5/s3/t3/pw_e217511.pdf?refer=provider
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Rather, Medi-Cal managed care plans must continue to respond to PA requests for prescription 
drugs within 24 hours or one business day, as required under existing law.13 
 
Q.  What methods can prescribing providers use to submit the PA Request Form? 
 
A.  Providers can submit the PA Request Form through any reasonable means of transmission, 
including, but not limited to, paper, electronic transmission, telephone, web portal, fax, or 
another mutually agreeable accessible method.14  Providers should confirm the available 
methods and procedures for submitting the PA Request Form with the individual health plan.  
Health plan prescription drug PA procedures, whether conducted telephonically, through a web 
portal, or any other method of transmission, must not require the prescribing provider to provide 
more information than is required by the PA Request Form.15   
 
Q.  Can providers submit additional clinical information to support a PA request beyond 
that requested by the PA Request Form? 
 
A.  According to the law, every prescribing provider must use and every health plan must accept 
the PA Request Form for prescription drug PA requests.  Also, health plans must only request 
from the prescribing provider the minimum amount of information necessary to make a decision 
on the PA request.16  Notably, Section 3 of the PA Request Form (see attached) allows 
providers to attach any relevant clinical information (e.g., lab results) and submit any additional 
comments to support the PA request.  Prescribers should utilize this Section of the PA Request 
Form to provide the health plan with any additional information that may be relevant to the 
plan’s PA review (e.g., additional information that may be required for dispensing certain 
restricted drugs under state or federal law). 
 
Q.  Who can providers contact if they have additional questions about the PA Request 
Form requirements and implementation? 
 
A.  Providers should contact the individual health plan through the applicable provider contact 
number if they have questions about the new uniform PA requirements.  Providers and 
consumers may also find the following contact information useful: 

                                                           
13 Cal. Welf. & Inst. Code § 14185(a)(1).   
14 Cal. Code Regs., tit. 10, § 2218.30(c)(2); Cal. Code Regs., tit. 28, § 1300.67.241(c)(2). 
15 Cal. Code Regs., tit. 10, § 2218.30(e); Cal. Code Regs., tit. 28, § 1300.67.241(d). 
16 Cal. Code Regs., tit. 10, § 2218.30(b), (c)(3); Cal. Code Regs., tit. 28, § 1300.67.241(a), (c)(3). 
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Department of Managed Health Care 

o Contact:  
 (916) 324-8176 (Health Plans and Providers) 
 (888) 466-2219 (DMHC Help Center) 

o Website: http://www.dmhc.ca.gov/ 
 

Department of Insurance 
o Contact: (800) 927-4357 (Consumer Services) 
o Website: http://www.insurance.ca.gov/  

 
California Office of the Patient Advocate (OPA) 

o Contact:  
 (916) 324-6407 (OPA Information) 
 (888) 466-2219 (DMHC Help Center) 

o Website: http://www.opa.ca.gov/Pages/Home.aspx  
  

 

http://www.dmhc.ca.gov/
http://www.insurance.ca.gov/
http://www.opa.ca.gov/Pages/Home.aspx
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